Men nu är det ju faktiskt så att det nästan enbart är européer (vita människor) som dricker mjölk in i vuxen ålder; i många asiatiska länder är laktosintoleransen bland vuxna nära 100%. *
Många anser att dricka komjölk är något helt naturligt och ser inget fel i det alls. Att säga att det är naturligt är absolut inget argument som står särskilt motkraftigt ens mot den mildaste moralisk granskning, då människan är det enda djuret som indirekt diar en annan art. Och att dia en annan art är då inget jag kan se som särskilt naturligt, speciellt inte när de individer som berövas på sin mjölk stängs in och tvingas att kalva, separeras från sin avkomma och sedan bli mjölkad av maskiner som sliter hårt på både juver och spenar.
Många väljer att skilja på mjölkindustrin och köttindustrin, men det är faktiskt så att 65% av nötköttet kommer från djur inom mjölkindustrin.** Och omkring 55% av djuren inom mjölkindustrin står bundna inomhus större delen av året.***
Men, för att återgå till det ursprungliga ämnet för detta inlägg: Kalcium-myten:
Något som väldigt få människor vet att uttrycket "Mjölk ger starka ben" kan vara väldigt bedrägligt; ett högt intag av protein, särskilt animaliskt, kan göra att att kalcium löses ut ur benstommen och utsöndras i urinen.
Att detta sker beror på att animaliskt protein är väldigt koncentrerat och innehåller höga halter av svavelhaltiga aminosyror, som agerar syrabildande i kroppen. Dessa syror måste kroppen neutralisera genom att blanda det med baser, och ett ämne som väldigt effektivt gör syror med basiska är just kalcium; även en produktion av ammoniak som sker i njurarna funkar väldigt bra för att neutralisera syror, men det finns en begränsad mängd av ammoniak, och gränsen för hur mycket ammoniak kroppen kan använda överskrids lätt om man lever på en kost rik på animaliskt protein. Därför löser kroppen ut kalcium där det finns en "buffert" av kalcium, nämligen ben och tänder. Kalciumet som använts för att neutralisera syrorna försvinner sedan ut i urinen. Detta fenomen kallas i medicinska termer för Protein induced hypercalciuria. Det är förvisso främst intag av kött; fisk, fågel, nöt, fläsk och ägg som har denna kalciumutsöndrande effekt, men de flesta som dricker mjölk äter ju även kött och ägg.*1
Men det bör dock påpekas att spannmålsprodukter, fröer och nötter innehåller höga halter svavelhaltiga aminosyror.
I en undersökning som gjordes visade det sig att försökspersoner som åt 95g animaliskt protein om dagen behövde ett intag av 800mg kalcium för att hålla en positiv kalciumbalans (intaget är större än förlusten), och när proteinintaget höjdes till 142g per dag visades negativ kalciumbalans (förlusten är större än intaget) även vid så höga intag som 1400mg kalcium per dag.**1
Det har även gjorts en annan undersökning där personerna (unga vuxna) där sojaprodukter (tofu och sojamjölk) var den huvudsakliga proteinkällan och då behöll personerna i studien positiv kalciumbalans vid så lågt kalciumintag som 457mg per dag, även då proteinintaget var så högt som 90g per dag.
Undersökningens slutsats var således att: "Detta beror antagligen både på att tofu och sojamjölk innehåller lägre halter av svavelhaltiga aminosyror och på det höga fosforinnehållet i sojaproteinet".***1
År 1996 fann man i en studie "ett starkt samband mellan intaget av animaliskt protein och armfrakturer, medan inget samband mellan vegetabiliskt protein och frakturer kunde påvisas". Man kunde påvisa att kvinnor som åt kött 5 gånger i veckan eller mer hade löpte större risk att drabbas av frakturer i armarna än de som åt kött en gång i veckan eller mindre.*2
I Sverige äter den genomsnittlige personen 90g protein per dag, och ca 2/3 av proteinet i svenskarna kost är animaliskt, vilket kan ha stark negativ inverkan på proteinupptaget. Veganers intag av protein är däremot lägre och kommer uteslutande från vegetabilier. Men veganer använder sig ofta av sojaprodukter, vilket har en positiv verkan på kalciumupptaget, och dessa produkter ger även ett fullvärdigt protein, samt innehåller "en hel del kalcium samt östrogenliknande ämnen som visat sig kunna motverka uppkomsten av benskörhet".**2
"Studier visar att vegetarianer tar upp och behåller mer kalcium än icke-vegetarianer".***2
Här är en liten tabell som enkelt visar hur man kan tillgodose sitt kalciumbehov genom enbart vegansk kost: (Tabellen är tagen från boken "Vegansk näringslära på vetenskaplig grund, av Björn Petterson)
"Produkt mg kalcium
4 skivor fullkornsbröd 72
250 g kokt pasta 25
1 dl fiberhavregryn 23
100 g kikärtor/vita bönor 49-50
50 g tofu 64
2 dl sojadryck 38 (240 om
(alt berikad*) kalciumberikad)
2 dl sesamdryck 222
20 g nötter/frön 34
1 apelsin 48
3 torkade fikon 86
1 dl frysta hallon 19
200 g kål/broccoli/kronärtskocka 95
100 g grönsaker/rotfrukter 25
Totalt ca 800mg kalcium
*1000 om kalciumberikad"
Nu är det ju inte så att man slaviskt ska följa denna tabell, den är bara ett exempel. Sedan kan man ju göra ofantligt många variationer på mer eller mindre kalciumrika vegetabilier.
Jag äter absolut inte såhär duktigt, men det har mest att göra med att jag är en smula lat, och jag lider absolut ingen kalciumbrist.
Sammanfattning:
- Högt intag av protein, främst animaliskt protein, gör att kroppen löser ut kalcium ur benen som sedan utsöndras i urinen.
- Har man ett högt intag av animaliskt protein löper man större risk att få kalciumbrist och benskörhet än om ens protein enbart kommer från vegetabilier.
- Att använda sig av berikade drycker, såsom havredryck, sojadryck eller oberikad sesamdryck gör att man kan tillgodose sitt kalciumintag utan några större ansträngningar.
- Att man behöver dricka komjölk för att få i sig en adekvat mängd kalcium är inget annat än lögn och myt.
Ha det underbart alla där ute!
Och kom ihåg: Kärlek och respekt, för en bättre värld för både mänskliga och icke-mänskliga djur!
Källor:
*http://sv.wikipedia.org/wiki/Laktosintolerans
** Svensk Köttinformation (2011). Uppfödning av svensk nötboskap. Sidan besökt 2011-01-10.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar