fredag 2 september 2011

Veganism/vegetarianism.

Ett "argument" som folk ofta har när de motsätter sig en vegansk kost-/livshållning är att man som vegan inte får i sig alla de näringsämnen man behöver, andra argument är att djurens ändå kommer dö, oavsett om den enskilda individen avstår från att konsumera produkter som kommer från djur; argumenten är många, men oftast inte särskilt genomtänkta. Jag tänkte att jag skulle, med en liten inläggsserie, sticka hål på dessa argument, eller myter.

Jag tänkte börja med argumentet: "Djuren kommer dö, oavsett om den enskilde individen byter till en vegansk/vegetarisk kost-/livshållning!"

Till att börja med så bör det sägas att man genom att välja en vegansk livshållning indirekt räddar flera hundra djur under sin tid här på jorden. Enligt en beräkning av Djurens Rätt är det så att:

"En allätare bidrar i genomsnitt till att 14 fåglar och däggdjur dödas årligen.(1-8) Till det kommer uppskattningsvis 2000 fiskar per person.(9) Att det är så många beror på att antalet fiskar inte bara utgörs av dem som äts direkt av människor. Siffran inkluderar också de fiskar som använts som djurfoder, och alltså har ätits av de grisar, höns, kycklingar och odlade fiskar som varje allätare äter kött eller ägg ifrån."

Anledningen till att siffran gällande fiskar endast är uppskattat är för att det är väldigt svårt att beräkna ett mer exakt antal fiskar, då det inte finns någon utförlig statistik för hur många fiskar som fångas, "odlas", importeras, respektive exporteras. Och jag håller verkligen med Djurens Rätt i att det är


"ett tydligt tecken på vilken låg status fiskar har i vårt samhälle idag."

Räkor, musslor, kräftor, humrar, krabbor och andra havslevande djur och moluskdjur finns det ingen statistik gällande, eller ens uppskattningar om, antalet liv som årligen skördas.


Och i och med det att, oavsett om det gäller djur (mänskliga som icke-mänskliga), tyger, grönsaker, eller vad handelsvaran (för det är ju det som djuren ses som i vårt skruvade samhälle) må vara, styrs marknaden av efterfrågan och tillgång. Så om en enskild individ väljer att bojkotta (för veganism/vegetarianism är ju i grund och botten en bojkott) alla "produkter" som kommer från de djurutnyttjande industrierna så sänks alltså efterfrågan med en enhet. Får individen i fråga under sin livstid en eller två till individer att inse att det faktiskt är ett stort fel i att utnyttja djur och får de individerna att också bojkotta den djurutnyttjande industrins "produkter" så sänks ju efterfrågan med ytterligare en respektive två enheter.

Om hjulet rullar vidare så så sänks efterfrågan med allt fler och fler enheter, vilket leder att man till slut måste sänka utbudet av produkter skapade av djur för att inte gå med förlust pga produkter som måste slängas i och med den sänkta efterfrågan, vilket i slutändan leder till att djur faktiskt räddas av att man som enskild individ väljer en vegansk/vegetarisk kost-/livshållning. Det är ju så marknadens logik går. Självklart hade det varit önskvärt om det inte fanns en sådan marknad som vi för tillfället har, utan helst hade man ju sett att samhället var uppbyggt på en grund av socialism, solidaritet, kärlek och respekt, utan den s.k "fria marknaden", men nu ser samhället ut som det gör och det mest effektiva man själv kan göra är en total bojkott av den djurutnyttjande industrins "produkter"; för i slutändan leder det ju trots allt till att färre djur måste lida under människans tyranniska hand.


Kom ihåg bröder och systrar: Kärlek och respekt över alla världens gränser! Vi ska ej längre stå stilla och stampa, vi måste reagera, agera och gå framåt, framåt, framåt!




Källor:

1. Jordbruksverket (2007) Animalieproduktion. Års- och månadsstatistik - 2007:11.
2. Jordbruksverket. Värphönsregistret. Personligt meddelande 2007-02-12.
3. Sametinget (2007) Statistik över renslakt för slaktåret 2006/2007 (1/7 2006 – 30/6 2007). Dnr 2007-1800.
4. Jordbruksverket. Personligt meddelande 2006-11-07.
5. Jordbruksverket (2007) Års- och månadsstatistik – 2007:9.
6. Djurens Rätt (2005) Ur den jagades synvinkel – En rapport om djur som utsätts för lidande och död.
7. Svenska Jägareförbundets viltövervakning. Avskjutningsstatistik för svenska viltarter. Hemsida: http://www.jagareforbundet.se/Viltet/Viltovervakningen. Sidan besökt 2010-11-09.
8. LRF (2007) Kött 2006. LRFs Sammanställning av Svensk och Utländsk Marknadsstatistik för Kött. Hemsida: http://www.swedishmeats.com/web/1.0.1.0/109/K%C3%B6tt.pdf. Sidan besökt 2010-11-09.