torsdag 24 november 2011

Det börjar lacka mot jul.

Ja, snart är julen här med all skit den innebär; köphets, stress, besvikelser, fylla och massmord.

Några av de mest självklara och allmänt vedertagna ting att ha på sitt julbord är ju julskinkan, prinskorven, köttbullarna och jansons frestelse. De allra flesta vet vart dessa produkter kommer ifrån, men ett fåtal begrundar, eller ifrågasätter dess ursprung.

Låt oss börja med ursprunget för julskinkan, prinskorven och, till viss del, köttbullarna:

Jag har sagt det förut, men det tåls att sägas igen: År 2009 mördades 2 969 690* grisar i Sverige, av vilka de flesta troligtvis aldrig fick känna värmen av solens strålar mot sin hud.
De få grisar som får känna den underbara känslan av solens strålar är för det mesta "KRAV-grisar" och de mäter knappt en procent på slaktgrisbarometern. Grisar som föds upp enligt KRAV´s regler får vara ute på sommarhalvåret och böka jord och beta gräs**, medans resten av grisarna i landet lever i en tillvaro fylld av ständig tristess, leda, rädsla och trängsel.


Att grisar som föds upp enligt KRAV´s regler får vara ute på sommarhalvåret kanske låter väldigt bra, men betänk att de allra flesta grisar i Sverige missunnas detta och därigenom fråntas rätten till sitt naturliga beteende.
Några av reglerna för hur grisar i Sverige ska hållas lyder som följer: "Du ska hålla dina grisar lösgående. Du ska utforma dina djurutrymmen så att dina grisar kan bete sig naturligt."***
I reglerna står det klart och tydligt att grisarnas utrymmen skall vara utformade på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt; grisar som lever fritt och naturligt ägnar upp till 50 procent av dagen till att beta och böka.
Jag tycker att det är lite underligt hur reglerna kan vara så enkla och tydliga, men ändå så fruktansvärt svåra att efterleva, jag har i tidigare inlägg visat filmer från bl.a. Blackstaby Gris AB (som ägs av fd. vd:n för Swedish Meats), filmade av Djurrättsalliansen, där man ser grisar som ligger skadade och döda i bås antingen helt utan eller med enbart en tillstymmelse av strö. Och detta ska vara att utforma djurutrymmet så att grisarna kan bete sig naturligt?


På många grisgårdar förbises även andra regler, såsom att grisarna ska ses till minst en gång per dygn.*1 Denna regel verkar vissa gris"farmare" ha svårt för att definiera, för att återigen ta Blackstaby Gris AB som exempel: På "gården" finns omkring 9000 grisar och företaget har 7 anställda**1. Jag kan inte begripa hur dessa 7 anställda ska kunna se till dessa 9000 grisar minst en gång per dygn..

Grisarna i Sverige lider för att sätta skinkor och korvar på svenne banan´s bord, men ingen gör något. Detta gör mig fruktansvärt förbannad och ledsen.
En vädjan från mig till dig som läsare: Gör något för grisarna i år; köp inte julskinka eller korv, skriv insändare i tidningar om hur grisarna har det, engagera er i er lokala djurrättsorganisation, eller som jag kommer göra när skinkorna når affärerna, ställ er framför skinkdisken med plakat med bilder och text som beskriver grisarnas verklighet; bara gör något.

Kärlek och respekt vare i era hjärtan, vart ni än må gå!
För kampen för en jul utan lidande,
//Patrik








Källhänvisningar:

Jordbruksverkets statistikdatabas (2010) Animalieproduktion - slakt 2009.
**  http://www.krav.se/Om-KRAV/Fordjupande-lasning-/Djur/Djuren-pa-den-ekologiska-garden/
***  http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/grisar/skotsel.4.7a446fa211f3c824a0e80006.html
*1 http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/grisar/skotsel.4.7a446fa211f3c824a0e80006.html
**1  http://aguiden.com/alingsasguiden/flen.pdf,  http://www.121.nu/onetoone/foretag/blackstaby-gris-aktiebolag-83A5




 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar