måndag 12 december 2011

Uppdatering från KO.

Nu har jag fått ett högst opersonligt mail från KO, konsumentombudsmannen:

"Tack för din anmälan.


Anmälningar och synpunkter från allmänheten är mycket värdefulla och till stor hjälp i Konsumentverkets omvärldsbevakning. Din anmälan förs in i vår ärendedatabas och kan komma att ligga till grund för tillsynsärenden gentemot näringsidkare. I de fall Konsumentverket agerar utifrån en anmälan lämnas inga besked om detta till anmälaren."

Det är bara att hålla tummarna och hoppas att de tar kontakt med Dermavisc och lyckas bättre än jag gjorde i försöket att få dem att skriva mer om sin produkts ursprung.

Ha det underbart, alla!

Musik - Glödgar vår strävans brasa.

Jag tänkte, för ovanlighetens skull, tipsa om lite musik.
Musik för er som gillar hiphop och reggae, musik om veganism, kampanda, solidaritet, självtro och -anda.

Svenska akademien: Rödgrön reggae/hiphop när den är som bäst. Med rötterna i Landskrona, Skåne, ångade Svenska akademien på i flera år, med texter om att man måste tro på sig själv, komma upp ur soffan och få göra´t gjort. Med Carl-Martin "Sture Allén d.y" Vikingsson och Ivan "General Knas" Olausson i fronten skanderar de ut de svagas viljan till annat, viljan till förändring med kärlek, inte pengar, som grund.
En låt som är relevant att tipsa om, då detta är en djurrättsblogg, är såklart "ProteinPornografi".

Sedan vill jag även tipsa om Mårten "Promoe" Edh, som med sin tunga hiphop skanderar både veganism och antikapitalism. Skivorna som jag särskilt vill tipsa om är Long distance runner, och White Man´s Burden. Låtar på dessa skivor som jag verkligen kan tipsa om är "Long distance runner", "Constant Consumption", Fast Food World" och "Songs of Joy".

Hoppas ni finner musiken bra och tar till er dess budskap, vilket kan sammanfattas med orden: Vägra låta dig styras, tro på dig själv och det du tror på och få göra´t gjort!

Kärlek och respekt till er, mina systrar och bröder! Kampen mot förtrycket går vidare, med kärlekskrigare ständigt i fronten.

Åter uppdatering om utvecklingen på hyaluronfronten.

Nu har jag sett till att KO-anmäla Dermavisc för vilseledande marknadsföring, alternativt bristfällig marknadsföring/information.
Har ännu inte fått något svar från företaget i fråga, men det kunde man kanske inte förvänta sig heller.
Nu får vi vänta och se vad KonsumentOmbudsmannen har att säga om saken.

Kärlek och respekt, till alla där ute i vinterregnet!

onsdag 7 december 2011

Uppdatering och hyaluronsyra.

Jag har precis skickat iväg ett mail till företaget Dermavisc, som får sin hyaluronsyra från Bohus Biotech AB.
Detta gjorde jag eftersom jag ser på deras hemsida att det inte står någonting om ursprunget från vilket deras hyaluronsyra kommer; det enda som står (och detta verkar de vara otroligt stolta över) är att det har ett naturligt ursprung. Och företaget som förser dem med deras produkt är ju då Bohus Biotech AB, vilka, som jag skrivit i tidigare inlägg, är ett av de ledande svenska företaget inom produktion av hyaluronsyra tillverkad av tuppkammar.
Mitt mail, och vädjan, till dem lyder som följer:

"Dålig upplysning av dåliga människor.


Hej!


Jag har en liten undran: varför informerar ni inte på hemsidan om vart ni får eran hyaluronsyra ifrån? Det enda ni skriver på hemsidan är att den är "naturlig", och inte kemisk, men ni skriver ingenting om att tuppar föds upp och får sätta livet till enbart för att ni ska få eran älskade hyaluronsyra så att ni kan göra era fula ansikten och själar ännu fulare.
Kunder som funderar på att använda era produkter har rätt till att få veta exakt vad som ligger bakom era produkter; att tuppar lider och dör pga att ni leker gud.


Jag har då alltså en liten uppmaning till er: Skriv vart era produkter kommer ifrån, vilket lidande som ligger bakom dem; var åtminstone ärliga mot dem ni är beroende utav: era kunder!


Hoppas med hela mitt hjärta att ni kommer på bättre tankar och slutar plåga ihjäl djur enbart för eran egen vinnings och fåfängas skull.


//Patrik,  djurratt-veganism.blogspot.com"


Nu är det bara att vänta och se vad de kan tänkas att ha att säga till sitt försvar.
Jag hoppas, som jag skrev i mailet, att de tar sitt förnuft till fånga, kommer på bättre tankar, och slutar ha ihjäl djur, men något som tyvärr är mer realistiskt att hoppas på är ju att de åtminstone ska börja skriva på sin hemsida vart deras produkt kommer ifrån.

Jag återkommer med uppdateringar om detta när och om jag får svar.

Tills dess, gå inte på deras lögner om att du är för ful, inte duger och måste spruta eller stryka på dig massa hyaluronsyra sprungen av plågade tuppar bara för att du ska bli vacker och duga.
Du är vacker precis som du är! Tro på dig själv; din själ, ditt utseende, din personlighet, allt detta som gör dig är vackert; gå inte på deras lögner!

Kärlek, respekt och lycka till alla!  

fredag 2 december 2011

Imazalil - Clementin, någon?

Häromdagen köpte jag mig ett nät med 1.5kg clementiner, för att jag gillar clementiner och ser det som en bra källa till vitamin C. Då det sällan finns ekologiskt odlade clementiner så brukar jag köpa de som är billigast och känns mig hyffsat nöjd med det. Den här gången såg jag dock att det stod något på plasten, där det står information om clementinerna, såsom ursprungsland, vikt, osv: "Skalet behandlat med Imazalil".
Detta reagerade jag på och bestämde mig för att kolla upp; jag har hela tiden vetat att de sprutar bekämpningsmedel på clementinerna, men jag har inte kollat upp vad för bekämpningsmedel, då jag inte vetat vart jag skulle börja leta; nu hade jag dock ett namn att gå efter.

Imazalil är ett medel som används mot svampangrepp.
Imazalil förhindrar att ämnet ergosterol bildas, vilket stör svampenscellens uppbyggnad; Imazalil används oftast till odling av stråsäd och potatis.*

Imazalil är dåligt på flera olika sätt, bl.a så binds det i jordpartiklar, har låg rörlighet och lång halveringstid (9 månader). Detta innebär att marken lätt tar upp ämnet och att det inte ger sig av i första taget, utan ligger kvar där det fallit och förpestar jorden i ung. 1½ år.
Men i rapporten jag läser vill man gärna lugna och försäkra om att "det skall dock påpekas att de halter
av imazalil som sprids vid betning är relativt låga."*
För det första: Vad menas med "relativt låga"? Det känns väldigt luddigt att skriva så; jag vet inte om de som skrivit rapporten vill dölja någonting, eller hur det ligger till riktigt..
För det andra: Vem bryr sig (ärligt talat) om halterna som sprids vid betning är "relativt" låga? Om det är ett giftigt ämne, som enbart används för att människor ska garanteras att deras förgiftade mat inte är svampangripen, som tas upp av djur som betar på området där ämnet använts så spelar det ingen roll om halterna som tas upp är "relativt" låga; djuren ska inte förgiftas, oavsett i vilken utsträckning, bara för att vi vill äta förgiftad mat!

Imazalil har en "medelhög akut giftighet för vattenlevande organismer", och vid längre tids tillförsel så räcker det med endast små doser för att det ska förgifta vattenlevande organismer.
Även om Imazalil har låg rörlighet så förhindrar icke detta ämnet från att hamna i vattendrag och sjöar; vid regn, bevattning och dylikt så kan ju s.k partikelbunden ytavrinning uppstå, (i laboratorietester visar det sig att ämnet stannar i de översta 5cm av jordskiktet)*vilket medför att ämnet kan röra på sig och spridas till t.ex. vattendrag, och där förgifta även de vattenlevande organismerna.

Man har även så klart gjort s.k LD50-tester med Imazalil på bl.a fåglar (japansk vaktel och ringduva), daggmaskar, fiskar (regnbågslax, guldfisk, zebrafisk samt Lepomis macrochirus), hinnkräftor, alger, råttor och kaniner. Vid LD-50-testerna på de två sistnämnda tittade man på hur hög toxicitet ämnet hade vid: oralt intag, hudupptag, samt inhalation (det bör återigen nämnas att uppgifter om hur giftigt ämnet är på människor saknas). Känns som väldigt trevliga och sympatiska människor som använder sig av, och forskar på/med, Imazalil.
Det man kom fram till efter dessa tester var att Imazalil har måttlig till medelhög giftighet; hur giftigt det är på människor har man såklart inga uppgifter på..
Man har gjort tester på råttor också, för att se hur giftigt ämnet var och se vilka organ i kroppen som blir angripna av ämnet osv, och man kom fram till att: "I djurförsök tas ämnet upp, omvandlas och utsöndras relativt snabbt. Imazalil ansamlas inte i kroppen.
Vid upprepad tillförsel under längre tid till råtta är levern målorgan. Påverkan sker vid förhållandevis
höga doser. Imazalil har inte visats vara cancerframkallande eller ge skador på arvsmassan. Ämnet påverkar inte heller fortplantning eller foster."*

Min första reaktion när jag läste detta var: Nemen oj, vilken himla tur att vi vet det. Då är det ju fritt fram att använda det, vilket jävla tur..

Jag blir så otroligt trött på människans konstanta behov av att leka gud och leka med både djur och natur; det finns ju ekologiskt odlade clementiner, och dem är det absolut inget fel på (om inte annat så är de faktiskt mycket godare än de "traditionellt" odlade), det enda som saken handlar om är som vanligt största möjliga inkomst för minsta möjliga utgift. Om clementinodlarna kan få ut fler clementiner till sina kunder och det inte blir så mycket svinn p.g.a t.ex. svampangrepp, så är det klart att de sprutar på Imazalil på sina frukter, oberoende av konsekvenserna; vem bryr sig väl om naturen, för att inte tala om de otaliga djur som mist sina liv och lidit för att ta fram produkten.
Jag tycker att världen bara blir mer och mer skrämmande för var dag som går, snart kommer vi inte ens kunna dricka kranvatten utan att det innehåller gifter som någon forskare bestämt ska vara där för att det motverkar bakterietillväxt i varmvatten, eller något annat löjligt.

En sak är då säker: Från och med nu ska jag endast köpa ekologiska citrusfrukter, oavsett om det är lite dyrare, för jag vill inte bidra till en så otroligt godtycklig användning av ett ämne som är bevisat skadligt för såväl mänskliga och icke-mänskliga djur som natur.

Jag vill bara säga: Usch, kapitalismen!, du äcklar mig!

Handla med kärlek och respekt till din nästa, vara det ett mänskligt eller icke-mänskligt djur, eller en växt; utför varje handling med kärlek och respekt till dig själv, din nästa och moder Gaia. 

Källhänvisning:
 * http://apps.kemi.se/bkmregoff/Bkmblad/Imazalil.pdf