onsdag 21 mars 2012

Vegetarianer lugnare och gladare.

När jag var inne på Djurens rätt´s blogg så snubblade jag över en liten, liten artikel, om en studie som visat att vegetarianer både är lugnare och gladare än folk som äter kött.

Denna studie utfördes av Nutrition Journal och gick till på följande vis:

Man lät en testgrupp om 39 personer - varav alla vanligtvis åt kött - under en två-veckors period äta olika sorters kost; en kontrollgrupp åt kött, fågel och fisk (Nutrition Journal´s ord, inte mina), en andra grupp åt fisk och fågel och en tredje grupp åt uteslutande vegetariskt.

Man lät sedan, efter två veckor, de olika grupperna fylla i olika enkäter som skulle visa på ev. förändringar i humör, samt depression-, ångest-, och stressnivåer hos deltagarna.
Föga förvånande så visade det sig att de som åt uteslutande vegetarisk mat faktiskt var både lugnare och gladare än de som åt kött.
En av förklaringarna till detta, skriver man, är att överkonsumtion av proteinrik mat, t.ex. kött, kan ge för höga halter av arakidonsyra (AA), vilket kan ha negativ effekt på bl.a humör och ork.
Vegetarisk kost innehåller låga halter av AA, varför testgruppen som åt uteslutande vegetarisk kost blev gladare, lugnare och piggare; störst förändring var i stress och förvirring, när man jämförde de som åt vegetariskt och de som åt kött.

Jag har försökt läsa hela rapporten, men den var en aning förvirrande i mina lekmansögon, men vi kan iallafall slå fast att om man äter vegetariskt så mår man bättre, än om man skulle ätit kött; detta är ju föga förvånande, men det är väldigt trevligt att ha "på pränt", så att säga!

Klicka här för att ta del av rapporten i sin helhet, och om du klickar här kan du (om du förstår detta, vilket jag, ärligt talat, inte helt och hållet gjorde) se tabellerna för hur de olika kosthållningarna förändrade humör, stress, ångest, osv, osv.

Må väl, alla där ute! Och kom ihåg, ett leende smittar av sig!
Kärlek och respekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar