söndag 16 oktober 2011

En dag ska alla djur leva i frihet.

Ja, då var det åter dags för en bokrecension och denna gången har jag läst en alldeles fantastisk bok om civil olydnad för djuren. Boken heter En dag ska alla djur leva i frihet Civil olydnad för djuren - Red. Johan Jaatinen.

Denna bok är varken skriven som ett skönlitterärt eller facklitterärt verk utan är helt enkelt en samling av dagböcker, tankar och slutpläderingar skrivna av folk som genomfört civil olydnads-aktioner för djuren och är dedikerad "till alla er som vi lämnade kvar i burarna".
Förordet är skrivet av Mian Lodalen (Smulklubbens skamlösa systrar, 2003) och det hon skriver i förordet är verkligen så man känner efter att ha läst boken: "Jag blir upprymd och glad när jag läser berättelserna i denna bok. Märkligt kan man tycka med tanke på hur många eländesbeskrivningar den rymmer: de miljoner burhönornas oacceptabla - och faktiskt olagliga - livsvillkor; kultingar som kastreras utan bedövning, minkarnas minimala utrymme i burar där de är inspärrade tills de är tillräckligt stora för att med gas avlivas - till absolut ingen nytta."
Bland de som nämns finner man inte någon mindre än Pelle Strindlund, medförfattare till Djurrätt och socialism (2001) och författare till Jordens herrar - Slaveri, förtryck och våldets försvarare (2011).

Man blir fantastiskt inspirerad av och glad över att det faktiskt finns människor som vågar riskera fängelsestraff, böter och villkorliga domar för att hjälpa djuren till ett bättre liv. Det är på tiden att i alla fall några av dessa personer får vara en liten stund i strålkastarljuset, för dessa människors mod och styrka är verkligen något beundransvärt.

I boken finner man även argumenteringar skrivna av bokens redaktör Johan Jaatinen i vilka han argumenterar både för och emot civil olydnad som medel på vår väg mot en bättre värld. Texterna är väl skrivna och han har bra belägg för det han skriver; det märks att han läst och tänkt en hel del.

För min egen del kan jag bara säga att jag verkligen beundrar alla de som vågar sig ut till hönserier, slakterier och andra ställen där djur lider och verkligen gör något; räddar höns, oskadliggör slakteriutrustning, osv. Dessa människor förtjänar att hyllas för deras mod och deras handlingskraft!
Jag ställer mig alltid bakom de som utför civil olydnads-aktioner för rättvisa när systemet falierar, så länge aktionerna inte skadar någon kännande varelse, är fredlig och har ett tydligt mål; från att sätta sig i vägen för dörren till en pälsaffär med en skylt där man skrivit vad man tycker om pälsindustrin, till att bryta sig in på slakterier och oskadliggöra slakteriutrustning.

Detta är absolut en läsvärd bok och absolut prisvärd bok. Läs denna bok och låt dig inspireras av dessa vackra människorna!
Jag tänkte avsluta med ett citat ur boken: "Världens djur finns till för sin egen skull. De skapades inte för människor mer än svarta människor skapades för vita eller kvinnor för män." - Alice Walker.

Och kom ihåg: Endast kärlek och respekt kan bygga vårt drömsamhälle; ett samhälle utan fördomar och förtryck.


Boken finns att köpa i Djurens rätts webshop. Där kan man även köpa "Djurrätt och socialism" och många, många andra bra böcker. Boken har ISBNnr: 91-974132-3-2.

1 kommentar:

  1. Upplyftande att höra någon med så mycket hopp i rösten, behövs mer av det av det i världen! :) Verkar vara en bra och motiverande bok *lägger till i att-läsa-listan*

    SvaraRadera