måndag 17 oktober 2011

Hyaluronsyra - Tupparnas nya öde.

(Jag får be om ursäkt på förhand för att inlägget är lite rörigt, men jag får svårt att koncentrera mig när jag blir arg).



Nu i veckan avslöjade P1s Kaliber att det i dagens Sverige finns människor som föder upp tuppar enbart för deras röda kams skull; kammen blir sedan till antirynkkrämer och läppförstoringsmedel, resten av tuppen mals ned till antingen minkmat eller biogas. (Klicka här för att läsa artikeln)

Ja, hur sinnessjukt det än låter så är det helt sant, och tydligen har det blivit ganska populärt.
En av de nya användningsområdena för hyaluronsyran är att tillverka fillers av dem, som man fyller upp sina läppar med. Människans fåfänga och det blinda följandet av systemets order slutar aldrig att förvåna. När syran är i "fillerform" så kallas den för Dermavisc, som man sprutar in  i ex. läpparna för att få dem att bli "putigare".
Tupparna som tvingas offra sina kammar och liv för denna fåfängliga styggelse lever sina liv instängda i burar. En repporter för P1s Kaliber fick komma till en farm där de föder upp tupparna enbart för deras kammar och här är ett utdrag av vad hon skriver i artikeln på Sveriges radios hemsida:

"Det är fem långa rader med burar staplade på varandra. Tre tuppar i varje bur där det enda jag kan se är deras huvuden som sticker ut genom buren när de ska äta ur rännan med foder.
Tupparna är vita och de har stora röda kammar. Kammar som är så stora att vissa hänger ner framför ögonen på tupparna. Tupparna är avlade just för att få en kam med så mycket och bra hyaluronsyra som möjligt. Hyaluronsyran som i form av fillers säljs för flera tusen kronor millilitern.
Eftersom tupparna föds upp enbart för sina kammar klassas de som försöksdjur i Sverige. Uppfödaren har gått med på att jag får komma hit, han har inget att dölja säger han, men han vill inte att hans namn eller vart farmen ligger kommer fram eftersom det finns en hotbild mot honom som djuruppfödare."

Ett av företagen som använder sig av hyaluronsyra för att tillverka t.ex. fillers är Bohus Biotec, och såhär säger företagets VD, Daniel Ogbonnaya, om företaget: ”Strömstad är tvåa i Sverige med att tillverka den här typen av produkt, men här används riktiga tuppkammar i stället för syntetisk hyaluronsyra.”
 Han säger det precis som om det vore något att skryta om; att tillverka fåfänglighetsprodukter utav kännande, levande varelser som inte vill något hellre än att sprätta, reproducera sig, äta, flaxa med vingarna, sandbada och bara leva sitt liv. Istället tvingas de leva i trånga burar för att sedan avlivas, bli av med kammen och bli nedmalda till minkmat eller biobränsle.
Vart är vårat samhälle på väg?!

Nu tänker jag byta lite riktning på inlägget till en annan, absolut inte orelaterad, men som inte rör just djurrättsaspekten av inlägget:

Detta, att tillverka "skönhetsprodukter" utav djur är bara ännu ett steg och ännu ett bevis på människans förfall in i ett system som är dömt att falla, och det kommer falla snart.
Om vi ser till den stora bilden, så är inte just detta steg så svårt att förutse. Sedan långt, långt tillbaks har "skönhet" i form av fina frisyrer, kläder och smink varit för de välbeställda; fogdar och odalsherrar, kungar och drottningar, hertigar och hertiginnor. Och enda sedan kapitalismens verkliga intåg (i och med industriella revolutionen) så har människor strävat efter att bli "lyckade" - dvs rika och "lyckliga" - eftersom detta nu var något som var möjligt för lite fler människor att åstadkomma; man var inte längre riktigt lika beroende av vilket släktnamn man bar, och behövde inte i lika stor utsträckning gifta sig rik, nu kunde "vem som helst" bli rik och lyckad och se lika vacker ut som sina förebilder. Detta har fått fortgå och utvecklas till någon sorts mani där alla vill bli kända och rika, och se vackra (och därigenom rika) ut, och i och med Hollywoods, musikindustrins och modevärldens inflytande med "förebilder" som Marylin Monroe, Beyonce, Tyra Banks och genom mer eller mindre kluriga reklamer där de visar vackra, smala, rika kvinnor (och säger att "Nu kan du bli lika vacker, smal och rik som dem) så kuvas dagens kvinnor till att tro att de inte duger om de inte ser ut som modellerna de ser på film eller i reklamerna och därför gör de i princip allt för att se ut som "en kvinna ska se ut". Ex. på detta är att de blir anorektiska eller bullimiska, går i skor som är dåliga för deras fötter, ben och kroppen i sin helhet, tränar halvt ihjäl sig, äter bantningspiller och fyller sina läppar med produkter skapade av tuppars kammar samtidigt som de försöker "lyckas" i karriären, skaffa barn och vara en supermamma och självklart tillfredsställa sin man; om man inte lyckas med allt detta ses man som ett misslyckande, någon det är synd om. Och folk undrar varför konsumtionen av antidepressiva har ökat med raketartat det senaste decenniet. Och vem är det som ligger bakom allt detta? Som alltid (eller åtminstone i regel) är det just den feta vite mannen.

Ja, jag skulle kunna gnälla vidare om detta hur länge som helst, men jag väljer att inte göra det, då detta trots allt är en blogg om djurs rättigheter och inte en blogg inriktad på anti-kapitalism.
Nu fortsätter inlägget om tupparna:

Nu är det ju så att det faktiskt är olagligt att inom EU testa kosmetika på djur, men detta smiter ju dessa pengalystna as undan genom att rubricera tupparna som försöksdjur och att man faktiskt inte testar kosmetika på dem, utan bara gör det av deras kammar (på vilket sätt det skulle vara bättre än att testa kosmetika på dem är helt bortom mig). Detta är avskyvärt och får verkligen inte hända i dagens samhälle.
Men som "den fria marknaden" dikterar, så skall det också vara.
Men vi kan göra något för dessa tuppar, engagera er i eran lokala djurrättsorganisation, oavsett om det är Djurens rätt, Djurrättsalliansen, eller vad det än må vara, bara man gör någonting; starta en facebookgrupp mot denna sinnessjuka industri; gör som jag, starta en blogg och skriv om detta, så fler människor får upp ögonen för vad som verkligen händer i detta "upplysta" (men snarare bländade) samhälle; om du inte redan lever veganskt så börja med det, du kanske inte räddar just dessa tuppar från sitt öde, men du hjälper i alla fall andra djur från att gå liknande öden till mötes. Bara du gör någonting. Djuren får verkligen inte ha det så här! Det är inte acceptabelt! Ensam må vara svag, men tillsammans är vi starka!
För varje dag som går blir vi fler och fler vegetarianer och veganer i det här samhället och en vacker dag kommer vi vara tillräckligt många för att få ett totalt avskaffande av den djurutnyttjande industrin och det kapitalistiska samhället, men fram tills det, för att citera Sture Allén d.y: 
"Annorlunda
Om vi fegar förblir vi förevigt bundna
Lösningen kan vänta bakom nästa krök
Första steget dit blir att göra ett försök
(Och handla) Annorlunda
För den som bygger något nytt måste grunda
Inget mer heligt än livet
Ifrågasätt och ta inget för givet"


Fan, det går verkligen inte gå till så här! Jag blir så jävla arg så jag inte vet vart jag ska ta vägen, ärligt talat. Vad fan håller folk på med!? Jag vet att det här inlägget blev en aning rörigt, men jag har svårt att koncentrera mig när jag blir förbannad. Jag ber om ursäkt om det är allt för förvirrande.

Även i så här bistra inlägg måste jag ändå säga att ni måste, måste komma ihåg, och försöka leva efter att: Endast med kärlek och respekt kan vi alla leva i frihet. Gå med kärleken och ni kommer att gå rätt, bröder och systrar. Och försök, försök att göra någonting för att dra ditt strå till stacken.
Kärlek och respekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar