fredag 7 oktober 2011

Snart vinter igen - åter dags att klä sig i döda djur.

Nu kommer snart vintern till Sverige igen och folk ser till att leta reda på sina pälsar för att kunna glänsa i designers dyrköpta kreationer. Det är dock inte lika roligt för minkarna.

Minkarnas liv på svenska minkfarmer:
I Sverige dödas varje år 1 200 000 minkar.* Minkarna lever sina liv i små, små burar under fruktansvärda förhållanden; döda minkar som ligger i burarna tillsammans med sina levande syskon; minkar som lever i sin egen avföring. "70-85% av de vuxna djuren på farmerna utför stereotypa beteenden".**

Minkarna lever på i burar som är 30*90*45cm, och i buren finns en liten "lya" där det finns lite halm åt dem.
Denna yta är långt ifrån tillräcklig för en mink, då en minks revir vanligtvis är en till sex kilometer långt och sträcker sig alltid utmed vatten; minkar lever stora delar av sitt liv i just vatten, att simma är ett naturligt beteende som de aldrig får utlopp för på farmerna.*** Den trånga boytan gör att de aldrig får utlopp för sina naturliga beteenden, vilket bl.a. leder till att de ger sig på varandra och slåss och bits; minkar med avbitna öron är inte helt ovanligt (och i och med den "sanitära olägenhet" som råder i burarna blir såren allt som oftast mycket infekterade, vilket åsamkar minkarna mycket smärta); även stereotypa beteenden är mycket vanligt (stereotypa beteenden är upprepade rörelser utan syfte som uppkommer av att djuren inte får utlopp för sitt naturliga beteenden, t.ex. vaggande med huvuden, bitande i buren, att vanka av och an på samma plats, osv).

Minkarna får mat två gånger om dagen genom att en gröt av spannmål och restprodukter från fisk- och köttindustrin läggs ovanpå taket, så att minkarna sedan får slicka i sig den. Minkarna föds oftast i maj och får stanna hos sin mamma tills de blivit 8 veckor gamla, sedan placeras de parvis, oftast hane och hona, nya burar.
I dessa burar får de leva sina liv fram till november-december, då det är dags att ta livet av dem. De placeras då i en låda som fylls med koldioxid.*1 Detta sätt att döda dem på är för att man inte vill skada deras päls.

Minkarnas liv i naturen:
I naturen lever minkarna ensamma och hävdar sina egna revir, som kan vara från en till sex kilometer långa och befinner sig helst i närheten av vattendrag och sjöar. Minkarnas föda är varierande, men består i huvudsak av större kräftdjur, grodor och mindre däggdjur, och simfåglar. Vintertid äter de mest fisk.
Minkarnas parningsperiod är omkring februari till april och minkarna föds efter 40-75 dagar. Minkarna öppnar sina ögon efter ungefär en månad och stannar hos modern i omkring 16 veckor. Minkarna blir könsmogna efter ett år och blir omkring 4 år gamla.**1



Två år i rad har Djurrättsalliansen släppt videor som de filmat på svenska minkfarmer (2010 och 2011). Dessa videor pekar klart och tydligt på svenska minkfarmers bristande hänsyn till djuren de tvingat in i de små burarna (och även bryter mot svensk djurskyddslag). Jag vill varna känsliga tittare för starka bilder!




En månad efter den första videon (videon ovan) släppts hade många gårdar blivit inspekterade och Djurrättsalliansen var återigen där med sina kameror. Detta är vad de fann:
Jag vill återigen varna för starka bilder!


 


Minkarnas liv ska och får inte se ut såhär! Det är upp till oss, dig och mig, att göra skillnad för dessa vackra djur. Deras liv ligger i våra händer, inte minkfarmarnas; om vi inte försöker nå ett samhälle där minkar får leva i frihet har vi deras blod på våra händer. Gör det du kan för minkarna redan idag, oavsett om det är att samla in namn på protestlistor mot pälsfarmning, att sätta sig utanför en pälsaffär med en skylt som visar ens avsky för industrin, eller vad det än må vara. Bara vi gör någonting.
Som jag alltid säger: Ett samhälle utan förtryck kan enbart byggas på kärlek och respekt! 



Källor:
* European Fur Breeders’ Association. Annual Report 2009. Internet: http://www.efba-eu.com/download/annual_report/2009/index.html.
** Lindberg H (2004) Beteenderesponser hos farmuppfödda minkar (Mustela vison) hållna i stora och berikade burar. Studentarbete 28 Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU, Skara.  
Axelsson H m fl (2009) Behaviour in female mink housed in enriched standard cages during winter. Applied Animal Behaviour Science 121, 222–229.

*** Djurens välfärd och pälsdjursnäringsutredningen, SOU 2003:86.
*1 Djurens välfärd och pälsdjursnäringsutredningen, SOU 2003:86.
**1 http://sv.wikipedia.org/wiki/Minkar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar