torsdag 16 juni 2011

Djur har rättigheter.

Detta moraliska ställningstagande gäller för både icke-mänskliga och mänskliga djur. Precis som vi människor har rättigheten att bli behandlade med respekt för vår frihet, kroppsliga integritet och vår rättighet att slippa mentalt illamående p.g.a någon annans handlingar har de icke-mänskliga djuren samma rättigheter.

För att vi till fullo ska kunna stå för detta moraliska ställningstagande måste vi kämpa mot de djurutnyttjande industrierna, och även ställa oss emot det system som felar både mänskliga och icke-mänskliga djur dagligen; varje dag, året om: Nämligen kapitalismen.

Om vi inte avskaffar kapitalismen med anledning av jämslikhetsprincipen kan vi inte med full kraft närma oss ett samhälle fritt från förtryck av icke-mänskliga och mänskliga djur.
Sålänge det finns folk som tjänar pengar och får makt för att de utnyttjar andra individer och kränker andra individers rättigheter kan vi inte närma oss den garanti som behövs för att säkra att alla våras rättigheter respekteras; en garanti i form av ett helt igenom solidariskt, socialistiskt, samhälle.
Sålänge klassamhället fortsätter att existera kommer både mänskliga och icke-mänskliga djurs rättigheter fortsätta kränkas. Vi behöver inte bara kämpa för en revolution i hur människan behandlar, och kränker, djur; vi behöver en revolution i samhället i stort.

Vi kan inte stå och skandera att Djur har rättigheter, och borde släppas fria från de bojor som så länge fjättrat dem, utan att också erkänna - och skandera - att mänskliga djur har samma rättigheter.
De icke-mänskliga djurens frigörelse måste komma, likväl som de mänskliga djurens frigörelse måste komma.



Upp till kamp, för båd människa och djur
Sänk det system som vill ha oss i bur
Vägra skinn, och vägra läder
Djuren är våra syskon, inte kläder
Vägra "fler arbetstimmar" och "större profit"
Våra vägar leder någon annanstans, och aldrig dit
Sprid kärlekens budskap och låt det eka
Vi kan inte längre stå och trampande tveka
Vi måste slita kapitalismen itu
Och ropa från hustaken: Vi har fått nog nu!

3 kommentarer:

  1. Det här gillar jag! Det behövs flera bloggar i den här stilen som visar verkligheten. Sen har jag en undran, kan inte du som pappa kanske ge några bra tips på veg mat till barn?

    SvaraRadera
  2. Du skriver att djuren har samma rättigheter som vi människor! om vi vänder på detta har vi några rättigheter gentemot djuren, det jag menar är om vi tex möter ett hungrigt lejon ute på savannen tror du att lejonet tänker att jag får inte döda och äta den där människan för den har rättigheter.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att du vet lika bra som jag att det faktiskt finns en sak som skiljer människor från exempelvis lejon: människor kan tänka sig till moraliska rätt och fel, till skillnad från ett lejon. Sedan är det ju även så att lejonet är fysiologiskt beskaffat på ett sådant vis att det måste inta ett visst mått kött för att ö.h.t överleva, då den inte klarar sig utan vissa ämnen som för dem enbart finns att finna i kött.
    Men ärligt talat så tror jag nog knappast att din kommentar var allvarligt menad, och ber dig att (om den nu inte var allvarligt menad) hålla kommentarer av denna stil för dig själv.
    Och varför skriver du inte vem du är? Alltid tråkigt att de som försöker sig på att gå emot mina åsikter för det mesta står som "Anonym" - tycker mig urskilja ett mönster här..

    Hoppas iaf att du blir nöjd över svaret!
    Ha det underbart och hoppas att du finner medkänsla och upplysning snart!
    Kärlek!
    //Patrik

    SvaraRadera