tisdag 14 juni 2011

Tomma burar.

Jag har precis läst färdigt dom sista raderna i Tomma Burar (Tom Regan, 2009)

I denna bok bjuder Tom Regan (professor emeritus i filosofi vid North Caroline State University) inte på några filosofiska djupdykningar. Men för den sakens skull är inte filosofisk diskussion utesluten.
Tom Regan skriver i andra delen av boken om vad rättigheter egentligen är och vem som är tillskriven dem; och varför någon är tillskriven dessa rättigheter.
Jag sitter ömsom med tårar i ögonen, ömsom med rent raseri i ögonen när jag läser vissa sidor i boken.

Tom Regan har inte alltid varit vegan och djurrättsförespråkare. I sin ungdom jobbade han både som styckare och köpte minkhatt till sin fru. Han är vad han kallar för "bökare" (till vilka denna bok är dedikerad). Med bökare menar han att han är en sådan person som inte direkt var villig att medge att icke mänskliga djur har rättigheter, eller ändra sin livsstil så radikalt det betyder att bli vegan, utan behövde bevis för att icke-mänskliga djur faktiskt har samma rättigheter som du och jag.
Tom har varit och besökt ett flertal större och mindre slakterier, för att verkligen bevittna de grymheter som människor utsätter sina icke-mänskliga likar för. Han berättar inte djupt ingående om alla delar av människans tyranni av djur, utan väljer istället att gå lite djupare i vissa aspekter. Dessa aspekter innefattar: Djur som mat, djur som kläder, djur som underhållning och djur som verktyg (bl.a i forskning).

Med svidande sarkasm visar Tom på hur de djurutnyttjande industriernas retorik går rakt emot vad de faktiskt gör. Han återgår hela tiden till den (som han kallar det) "bortkopplade grundtesen". Med det menas att dom djurutnyttjande industriernas retorik och lagar säger att de behandlar djuren de har hand om humant och med tillbörig respekt för deras välfärd; medans de gång på gång på gång gör den direkta motsatsen.
Han skriver om djur som dödas innan dom ens blivit födda, för att bli till ullkappor; om djur som blir förblindade, förlamade, stympade och flådda levande.
Många av sidorna i boken gör ont ända in i själen att läsa, men jag tror att det är nödvändig läsning. Jag anser att man inte till fullo kan finna den motivation som krävs för försöka att nå ett samhälle fritt från djurförtryck om man inte vet hur djuren faktiskt har det. Man vet ju att djur far väldigt illa i klorna på den djurutnyttjande industrin, men man kan nog inte i sin vildaste fantasi tänka sig hur illa dom faktiskt far för ens man läst böcker som denna. Böcker som denna ger iallafall mej motivation till att bli än mer aktiv i mitt arbete som djurrättsförespråkare.

Men trots alla hemskheter som begås mot djuren så är inte djurrättsförespråkare nödvändigtvis misanpropiska pessimister. För att citera några rader ur boken: "Djurrättsrörelsen skapar inte optimistiska människor. Det är snarare så att optimistiska människor måste skapa djurrättsrörelsen. Vi som är djurrättsförespråkare behöver bidra med en positiv attityd till rörelsen. Människor som inte tror på det goda i mänskligheten, människor som är tomma på hopp för en bättre framtid för djuren, människor som är oförmögna att se kampen i ett längre perspektiv - dessa människor orkar inte länge... För engagerade djurrättsförespråkare är kampen ett livslångt engagemang. För oss engagerade djurrättsförespråkare är det vi ger av vår tid och våra förmågor inte hopplöst."

Denna bok är absolut värd att läsa. Oavsett om man tidigare har läst böcker om djurrätt; om man är vegan, vegetarian eller blandkostare, så är denna bok väldigt nyttig (om inte nödvändig) att läsa.

För att avsluta med Tom´s ord: Det som behövs är inte större burar, det är tomma burar!


Boken finns att köpa på Djurens rätt´s hemsida: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/webbshop/produkter/bocker-etik
Det går även bra att köpa den från andra sidor. ISBN nr: 978-91-978086-0-6

1 kommentar:

  1. Tack för en bra blogg. Länkar till den via min facebook. Hoppas att du fortsätter att sprida information och ger din syn på djurrätt.
    Det behövs flera bloggar/informationskällor där man på ett pedagogiskt sätt kan ta del av andra människors åsikter. Är personligen inget enormt stort fan av argumentet "kött är mord", av den enkla anledningen att man sällan kommer någonstans med det argumentet, oavsett hur sant det än är. Det är fint att hitta en blogg där sammanfattningen är densamma, fast utan att nödvändigtvis gå till attack. Tror att man kommer mycket längre i en debatt om man lägger fram saker såsom du gjort i dina inlägg hittills. Kommer fortsätta att läsa din blogg. Alltid kul att lära sig nya saker!

    SvaraRadera